Informatie over borstkanker

Tien roze recepten - Makkelijk te bereiden

Voor Pink Ribbon ontwikkelde Lorry tien roze recepten — gerechten die niet alleen esthetisch opfleuren, maar ook praktisch en voedzaam zijn, zelfs voor wie weinig energie heeft om uren in de keuken te staan. pink-ribbon.be Op deze pagina nemen we je mee in die selectie: van lichte soepen tot hartverwarmende hoofdgerechten en zelfs desserts — allemaal met een zachte, roze toets. Laat je inspireren door deze gerechten die smaak, moed en hoop met elkaar verbinden.

Panpizza met gerookte zalm en radicchio

Het blijft me verbazen hoe dit recept zo goed werkt in ‘just a frypan’. Handig ook dat de Padova pan gewoon even mee onder de gril kan. Dit recept is perfect om als apero te serveren of om een pizzafeestje te houden, als je veel geduld of pannen hebt.😊 De afwerking met radicchio geeft pit aan het gerecht.

Ingrediënten voor 1 pizzamet een doorsnee van 26 cm

Voor het deeg:

  • 125 g gezeefde bloem
  • 1 snuifje zout
  • 1 snuifje kristalsuiker
  • 1,75 g gedroogde gist
  • 1/2 tl arachideolie
  • 1 dl lauw water

Of

  • 1 kant en klare pizzabodem

Voor het beleg:

  • 2 el passata
  • 25 g mozzarella, geraspt
  • 1 bolletjesbuffelmozzarella, in stukjes gescheurd
  • 3 sneden gerookte zalm, in stukjes
  • 1/2 rode ui, in fijne ringen gesneden
  • 1/2 tl Italiaansekruiden  

Om af te werken:

  • 5 gehalveerde Kalamat-olijvenzonder pit
  • 1 handje gesnipperderadicchio  

Aan de slag

Begin met het deeg. Meng de bloem, het zout, de gist en de suiker op het keukenwerkblad en maak een kuiltje in het midden en voeg de arachideolie en het water toe. Meng met de hand en kneed nadien 10 minuten met de hand of een keukenrobot tot je een bol hebt. Strooi wat bloem op het deeg en dek het met plasticfolie af om het 30minuten op een warme plaats te laten rusten tot het volume verdubbeld is. Rol nadien het deeg op een licht bebloemd werkvlak uit tot een cirkel van 26 cm.

Neem een pan van 28 cmdiameter en warm ze voor op hoge temperatuur. Schakel terug naar de helft vande temperatuur en druppel wat olijfolie in de pan. Bak de pizzabodem 2 tot 3minuten aan elke kant en lepel nadien de passata over de bodem. Beleg met de gerasptemozzarella, stukjes buffelmozzarella, gerookte zalm, rode ui en Italiaansekruiden. Rooster de pizza onder de grill tot je ziet dat de kaas mooi gesmoltenis (ongeveer 3 minuten). Werk af met de olijven en radicchio.

Clodnik en Borsit: koude en warme rode bietensoep

Tijdens een werkbezoek in Polen kregen we Clodnik voorgeschoteld, een koude rode bietensoep. Niet alleende kleur is prachtig, ook de smaak verrast. Een warme versie is er ook, maardan heet de soep Borsit en zijn de ingrediënten net iets anders. Ik geef jullie graag beide recepten, want rode biet verdient echt wel meer aandacht.

Clodnik, ingrediënten voor4 personen

Voor de soep

  • 3 grote rode bieten
  • 500 ml groentebouillon
  • 500 ml karnemelk
  • 250 ml natuuryoghurt
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1 tl appelazijn
  • 1 snuifje zout en peper

Voor de afwerking

  • 1 handje dille
  • 5 radijsjes
  • 1/2 komkommer
  • 2 eieren

Aan de slag

Schil de rode boeten en snijd ze in stukken. Kook ze samen met de groentebouillon in een pan tot ze goed zacht zijn en laat afkoelen. Snijd intussen de radijs in kleine stukken enschil de komkommer half om half en snijd dan in kleine stukken. Als je wil kan je de zaadjes uit de komkommer verwijderen. Snijd nadien ook de dille fijn en leg aan de kant.

Kook de eitjes hard gedurende8 minuten. Laat ze schrikken in koud water, zodat ze makkelijker pellen, en halveer ze. Mix de rode bieten fijn en voeg er de karnemelk, natuuryoghurt, citroensap en appelazijn aan toe. Kruid goed met zout en peper.

Serveer in kommetjes en werk af met de radijs, komkommer, dille en een ½ eitje per persoon. Drink de soep heel koud, dan is ze het lekkerste.

Borsit, ingrediënten voor 4 personen

Voor de soep

  • 3 grote rode bieten
  • 750 ml rundsbouillon
  • 2 rode uien
  • 4 wortelen
  • 4 kleine aardappelen
  • 1 tl appelazijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 snuifje zout enpeper

Voor de afwerking

  • 1 handje dille
  • 4 el zure room
  • 2 eieren

Aan de slag

Schil de rode bieten, ui, wortelen en aardappelen en snijd in stukken. Stoof de rode ui in olijfolie en voeg de rode biet, ui en wortelen toe van zodra de ui lichtbruin is. Roer om, voeg de rundsbouillon toe en laat koken tot alles goed zacht en gaar is. Mix het geheel, voeg eventueel nog wat water toe als dat nodig is. Kruid met tijm, zouten peper en voeg de appelazijn toe.

Kook de eitjes hard gedurende 8 minuten. Laat ze schrikken in koud water, zodat ze makkelijker pellen, en halveer ze. Serveer de warme soep in kommetjes en werk af met een soeplepel zure room, dille en ½ eitje per persoon.

Pittige quinoa met radijs en granaatappel

Radijs en granaatappelzijn echt een meerwaarde voor quinoa. Superlekker met een stukje vis, kip, vlees en zelfs veggie. De microgreens geven nog een extra pittige toets aan dit bijgerecht.

Fast, Easy en gezond.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1,5 cup quinoa
  • 3 cup groentenbouillon
  • 2 citroenen
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 5 tl granaatappelpitjes
  • 1 tl honing
  • 5 tl olijfolie
  • 8 radijsje in fijne plakjes
  • 1 komkommer inkleine blokjes
  • 2 rode uien, inringen gesneden
  • 1 handje fijngesneden peterselie
  • 10 blaadjes fijngesneden munt
  • 1 snuifje zout enpeper

Voor de afwerking

  • 1 handje Microgreens

Aan de slag

Breng de groentebouillon aan de kook in een sauspan. Voeg de quinoa toe, dek af met het deksel en verlaag de temperatuur naar mediumheat.  Laat ongeveer 15 minuten staan tot de quinoa alle water opgenomen heeft en laat afkoelen.

Start aan de dressing. Gebruik een zeste van een citroen(was de citroen eerst goed) en meng met het sap. Voeg de look, honing en deolijfolie toe.

Meng de quinoa met de radijzen, komkommer, rode ui,peterselie en munt. Kruid met zout en peper en werk af met de dressing. Voeg nadien de granaatappelpitjes en de microgreens toe.

Pannenkoekentaart met frambozencrème

Dit is een dessert uit het allereerste receptenboeken dat we met GreenPan maakten. De kinderen vinden het leuk om de toren te bouwen, maar zelf heb ik er ook veel plezier in. Ik heb er een fruitversie van gemaakt, en gebruik voor dit recept een bakpan van 28 cm. Begin er best een dag op voorhand aan, zodat de taart voldoende lang in de koelkast stond om makkelijk aan te snijden. Afwerken doe je dan de dag zelf.

Ingrediënten voor 6 personen

Voor de pannenkoeken

  • 400 g bloem
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 mespuntje zout
  • 10 dl melk
  • 4 eieren
  • 80 g gesmolten boter

Voor de frambozencrème

  • 500 g frambozen
  • 500 ml room
  • 3 tl bloemsuiker

Extra

  • 15 aardbeien

Voor de afwerking

  • 10 frambozen
  • 10 blauwe bessen
  • De topjes van de aardbeien
  • Enkele muntblaadjes
  • 1 tl bloemsuiker 

Aan de slag

Meng alle ingrediënten voor de pannenkoeken en bak deze in de bakpan. Laat ze goed afkoelen en maak ondertussen de frambozencrème. Hou 10 frambozen apart voor de afwerking later, de rest kan je mixen. Klop de room samen met de bloemsuiker hard en meng de gemixte frambozen eronder. Zet het mengsel een uur in de koelkast.

Kies een bord met een minimalediameter van 30 cm. Leg er een pannenkoek op en bestrijk die met frambozencrème.Leg daar een 2de pannenkoek op en bouw een toren. Snijd de puntjesvan de aardbeien. Leg na 4 lagen pannenkoek een laagje aardbeien (met plattekant naar boven) en staêl verder met de frambozencrème.

Zet de toren in dekoelkast na de laatste pannenkoek en laat een nacht staan. De dag nadien kan jede pannenkoekentaart afwerken met een laatste laag frambozencrème. Versier dan metde frambozen, blauwe bessen, aardbeientopjes en muntblaadjes. Bestrooi de taart nadien met de bloemsuiker.

Courgettenspaghetti met zalm

Courgettenspaghetti kennen we ondertussen goed als gezonde vervanger voor klassieke spaghettislierten. Het blijft een topper, maar je moet voldoende kruiden om de smaak goed te krijgen. Decourgettenspaghetti kan je zelf maken of kant-en-klaar kopen in de supermarkt.   

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de spaghetti

  • 500 g zalm in blokjes
  • 2 courgetten(ongeveer 600 gr)
  • 2 el olijfolie
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 250 g kerstomaten, gehalveerd
  • 10-tal zongedroogde tomaten, gehalveerd
  • 1 snuifje peper en zout 

Voor de marinade

  • 5 el arachideolie
  • 1 knoflookteentje, fijngehakt
  • 1 mespunt gerookte paprikapoeder
  • 1 mespunt chilipoeder
  • 1 citroen, goedgewassen
  • 1 snuifje peper enzout

Voor de afwerking

  • 1 handje Parmezaan inschilfers
  • Enkele takjes versebasilicum

Aan de slag

Begin met de marinade. Mengde arachideolie, knoflook, gerookt paprikapoeder, chilipoeder en de gerasptecitroenschil met het sap in een kom en kruid met peper en zout. Giet demarinade over de zalmblokjes en laat ze marineren. Snijd ondertussen decourgettes in slierten.

Verwarm de olijfolie in eenpan. Fruit de courgettenslierten en de knoflook gedurende 2 minuten tot zeglazig zijn en kruid ze rijkelijk met peper en zout. Haal de courgettensliertenuit de pan en zet ze opzij.

Bak de zalmblokjes in dezelfde pan als de courgettenspaghetti. Haal ze uit de pan en zet opzij. Bak nu de kerstomaten en de zongedroogde tomaten kort aan en voeg de courgetteslierten, zalmblokjes en marinade toe. Laat alles nog even goed opwarmen. Dien op met de Parmezaanschilfers en de verse basilicum.

Gebakken kip ‘A l’orange

De hartige smaak van krokant gebakken kip in combinatie met het zoete van sinaasappel en blauwe bessen, daar word je pas eenvoudigweg gelukkig van. Een vleugje wijn van de bereide bosbessen werkthet geheel af. Als alternatief kan je in het wildseizoen een stukje wild bakken, in plaats van de kipfilets.

Ingrediënten voor 4personen

Voor de kip

  • 5 sinaasappels
  • 3 halve kipfilets, in stukken gesneden
  • 10 muntblaadjes
  • 150 g blauwe bessen
  • 240 g bereide rode bosbessen met wijn (in blik)
  • 20 g boter
  • 1 snuifje peper en zout 

Voor de afwerking

  • 10-tal gedroogde rode bessen
  • 5 muntblaadjes

Aan de slag

Pel 1 sinaasappel. Verwijder het wit en de pitjes en snijd in partjes. Pers 2 sinaasappelen en doe ze samen met de partjes in een bowl. Voeg de munt toe en roer om, kruid af met peper en zout en zet de bowl aan de kant.

Kruid de kipfilets met peperen zout en bak ze gaar met boter in de pan. Haal de kip uit de pan en bak er de blauwe bessen gedurende ongeveer 2 minuten in. Voeg dan de bereide bosbessen met wijn toe en laat goed doorkoken. Voeg er 50 ml room aan toe, roer goed en laat opnieuw doorkoken. Meng nadien de inhoud van de bowl en de gebakkenkipfilets onder de ingekookte saus. Werk af met de gedroogde rode bessen en munt.

Rode bietenpuree met kabeljauw in een mosterdsausje

Dit is een echt familierecept. Mijn mama maakt het vaak als de kinderen en kleinkinderen op bezoek zijn. Het sap van de gekookte rode bieten kan je trouwens gebruiken voor recept 8.

Ingrediënten voor 4personen

Voor de vis

  • 3 grote verse rode bieten
  • 8 bloemige aardappelen
  • 50 g boter op kamertemperatuur
  • 150 ml melk
  • 1 snuifje peper en zout
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 800 g kabeljauw

Voor de saus

  • 2 sjalotten
  • 100 g boter
  • 190 ml visbouillon
  • 125 ml room
  • 3 el mosterd
  • Sap van ¼ citroen

Aan de slag

Schil de rode bieten en snijd ze in kleine stukken. Kook ze zacht in 1.5 liter water. Kook intussen ook de aardappelen zacht in gezouten water.

Bak de kabeljauw ineen pan en kruid goed met peper en zout. Giet de bieten en aardappelen af alsze klaar zijn en recupereer het kookvocht van de rode bieten, je kunt ditgebruiken voor recept 8. Voeg de bieten en aardappelen samen en stamp ze fijnmet de boter, melk, peper, zout en nootmuskaat.

Hak de sjalottenfijn en smelt boter in een steelpan. Voeg de sjalotten toe en laat ze mooilichtbruin bakken. Voeg de visbouillon toe en laat het vocht tot de helftinkoken. Voeg de room toe, laat langzaam indikken en werk af met mosterd encitroensap. Serveer de puree met de kabeljauw en werk af met het mosterdsausje.

Bloemkool varianten met gestoomde zalm

Een vriendin daagt me telkens uit om alles van groenten te gebruiken: #no waste.

Daarom zet ik bijdit gerecht een volledige bloemkool op het menu, maar maak ik hem klaar opverschillende manieren. Het resultaat is een variatie van textuur, kleur en smaak.De zalm stoom ik in onze Steamy, zodat die zonder vet kan worden klaargemaakt.Al laat ik hem wel eerst even rusten in een marinade voor een oosterse toets. Het marineren van de zalm en de bloemkool vraagt wel wat tijd. Plan dit zeker in.

 Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 bloemkool
  • 500 ml bietensap
  • 125 ml azijn
  • 25 g kristalsuiker
  • 1 snuifje peper enzout
  • 4 x 200 g zalm
  • 12 kerstomaatjes
  • Een paar takjes bieslook
  • 8 schijfjes citroen
  • 1 el honing

Voor de marinade

  • 5 el soyasaus
  • 10 el olijfolie extra vierge
  • Sap van 2 citroenen

Aan de slag

Haal het harde midden uit de bloemkool en verdeel de kool in kleine roosjes. Leg de groene bladeren aan de kant en was alle bloemkoolstukken grondig.

Breng het bietensap,de azijn en kristalsuiker met peper en zout aan de kook in een steelpan met250ml water. Leg nadien het vuur af en voeg de helft van de bloemkoolroosjestoe. Dek af en laat 3 uur rusten. Maak nu de marinade: meng de sojasaus,olijfolie en het citroensap en laat de zalm er 3 uur in rusten.

Vul een kookpan metgezouten water en breng aan de kook. Voeg er de rest van de bloemkoolroosjesaan toe, en zet de Steamy op de kookpan. Leg de gemarineerde zalm, samen met citroenschijfjesen kerstomaatjes, in de Steamy. Dek af met het deksel en laat 15 minuten koken.

Haal de intussen rozegekleurde bloemkoolroosjes uit de marinade en leg ze, samen met de groenebladeren, op een bakplaat. Rooster ze 20 minuten in een voorverwarmde oven op180°C.

Meng 100 ml van elke marinade en werk af met 1 el honing. Gebruik deze als dressing om op tafel te zetten voor zij die graag nog wat extra smaak hebben.9

Vanillepudding met rozensiroop

 Als ik bloemen ga plukken in “Bloemwij” in Astene, word ik al zen zodra ik de oprit tegemoet rijd. Bij Anaïs kreeg ik ooit rozenblaadjes mee om zelf rozensiroop te maken. Een creatieve zoektocht waar ik veel plezier aan beleefde. In dit recept geef ik een klassieke vanillepudding een unieke touch met deze home made rozensiroop. Nog lekkerder met wat extra grenadine en verse frambozen erbovenop. Lekker!

Ingrediënten voor 6personen

Voor de rozensiroop

  • 50 g rozenblaadjes
  • 650 ml water
  • Gebruik per 500 ml rozenwater
  • 750 g kokosbloemsuiker

Voor de vanillepudding

  • 1 pakje vanillepudding poeder
  • 75 ml rozensiroop
  • 750 ml melk
  • 12 frambozen
  • Enkele muntblaadjes
  • 6 el grenadine

Aan de slag

Beginnen doen we metde rozensiroop. Doe de geplukte rozenblaadjes in een pot en zorg ervoor dat de blaadjes net onder water staan.  Laat 1dag en 1 nacht staan. Overdag schud je de pot 2 tot 3 keer goed.

Zeef het rozenwatermet een grove zeef en breng een grote pan water aan de kook om je bewaarbokaal 5minuten steriel in te koken. Zet de bokaal op een schone doek op zijn kop totdathij gevuld wordt.

Meet de hoeveelheidrozenwater. Per 500 ml weeg je 750 gram suiker af. Breng het rozenwater aan dekook en voeg de suiker eraan toe. Roer het naar rozen ruikende kookvocht goeddoor, tot je zeker bent dat alle suiker goed is opgelost.

Zet het vuur uit enlaat de rozensiroop afkoelen. Vul je bewaarbokaal en zet in de koelkast.

De rozenblaadjes die je hebt gebruikt omrozenwater te maken, leg je op een handdoek te drogen en kan je later alsversiering gebruiken.

Nu starten we aan devanillepudding. Doe 650 ml melk in een steelpan en breng aan de kook.  Meng het vanillepoeder met 100 ml melk en derozensiroop.  Voeg aan de kokende melk toeen roer langzaam tot de pudding dik wordt.

Verdeel de pudding over6 glaasjes en voeg er telkens een eetlepel grenadine aan toe. Laat afkoelen en werk af met de frambozen, de muntblaadje en de gedroogde rozenblaadjes.

Pasta met courgettensaus en pancetta

Een snel en eenvoudiggerechtje boordevol smaak! De pasta van rode linzen is glutenvrij, het sausje van courgetten met roomkaas past daar perfect bij.

Ingrediënten voor 4personen

  • 250 g rode linzenpasta
  • 200 g pancetta
  • 150 g Parmezaan in schilfers
  • 2 courgetten
  • 2 sjalotten
  • 500 ml groentenbouillon
  • 300 g roomkaas
  • 12 kerstomaatjes
  • 1 snuifje peper en zout

Aan de slag

Breng gezouten water aan de kook en voeg de rode linzenpasta toe. Bak intussen de pancetta ineen braadpan.

Was de courgettenen snijd ze in kleine stukken. Bak ze, samen met 2 fijngesneden sjalotten, ineen pan. Voeg de groentebouillon toe en laat op een laag vuurtje verdersudderen tot de courgetten gaar zijn. Giet dan ½ van de bouillon weg en mix derest met de courgettestukken en de roomkaas tot een gladde saus. Werk af metpeper en zout.

Schep de pasta ineen diep bord en werk af met de saus, de pancetta en de gehalveerde kerstomaatjes. Dresseer met de Parmezaan schilfers.

Verder lezen

No items found.
Hoe kun jij helpen?