Welke soorten beha’s zijn er?

Na een borstoperatie moet je uitkijken naar een goede, comfortabele beha. Gelukkig is er mooie, elegante lingerie, aangepast aan elke specifieke situatie.

1.    De postoperatieve beha

  • Wat is het? Rita De Smedt, commercieel directeur van lingeriemerk Anita: “Na een amputatie en een chemobehandeling kun je in het ziekenhuis een postoperatieve beha krijgen. Zo’n beha heeft een voorsluiting in plaats van een sluiting achteraan, wat twee voordelen oplevert: je hoeft geen pijnlijke bewegingen te maken bij het aan- en uittrekken van de beha en deze beha’s zijn ook ideaal voor de verzorging. Ze zijn ook voorzien van ingewerkte hoesjes om de postoperatieve prothese te dragen, die lichter is dan een definitieve prothese, zodat hij geen druk uitoefent op het littekenweefsel.”
  • Hoe lang? Een postoperatieve beha draag je zes à acht weken, tot je wonden genezen zijn.

2.    De compressiebeha

  • Wat is het? Rita De Smedt: “Deze beha’s worden gedragen na een borstvergroting of –verkleining, na een reconstructie en bij lymfoedeem. In geval van lymfoedeem na borstkanker draag je een compressiebeha van een speciaal nopjesmateriaal dat de huid en het littekenweefsel op een heel doeltreffende manier masseert, waardoor pijn en lymfoedeem sterk vermindert. Bij ons is de speciale armkous beschikbaar in hetzelfde materiaal.”
  • Welke soorten? In geval van een reconstructie met implantaten wordt deze beha gedragen met een ceintuurtje erover. Dit ceintuurtje draag je een zestal weken over de borst, zodat de implantaten op hun plaats blijven zitten en zich niet kunnen vasthechten aan het littekenweefsel.

3.    De definitieve prothesebeha

  • Wat is het? Rita De Smedt: “Deze beha’s zijn voorzien van ingewerkte hoesjes. Op die manier kan de definitieve prothese mooi en subtiel in de beha gedragen worden, zodat niemand merkt dat je een speciale prothesebeha draagt. Bij Anita bieden we ook corseletten en badpakken met hoesjes waarin een prothese past. Ze worden trouwens ontworpen in dezelfde prints als de gewone beha’s en badpakken van Anita.”
  • Bijzonderheden? Ook bij de definitieve prothesebeha’s is de juiste maat van de beha en de prothese heel belangrijk. Daarom dat de meeste merken een groot gamma aan maten bedienen. Bij grotere maten en bij vrouwen met lymfoedeem zijn bredere comfortschouderbandjes cruciaal. Die zijn gevuld met schuim, waardoor druk vermeden wordt.

 Hier let je op!

  • De juiste maat dragen en daardoor geen pijn hebben is altijd cruciaal, maar is extra belangrijk tijdens het eerste jaar na een operatie. Laat je dus goed bijstaan in een speciaalzaak. Comfort is het allerbelangrijkste na elke borstingreep.
  • Vermijd beugels. Omdat beugels drukken of schuren zijn ze geen goed idee na een borstoperatie en kunnen ze pijn veroorzaken aan het littekenweefsel.
  • Kies liever niet voor een katoenen beha, maar voor een model van natuurlijk microfiber. Een katoenen beha blijft namelijk lang nat van het wondvocht, waardoor er zich meer bacteriën verzamelen en de genezing trager verloopt. Echte natuurlijke microfiber is gemaakt van boomschors, absorbeert beter en transporteert het wondvocht naar buiten, waardoor littekenweefsel sneller geneest.
  • Kies voor brede schouderbandjes en een breed rugpand. Bij te fijne bandjes en een te klein rugpand loop je het risico dat ze gaan insnijden, wat vooral erg pijnlijk kan zijn bij lymfoedeem en op het littekenweefsel.

Vraag: Kun je na een amputatie je gewone beha blijven dragen?
Antwoord: soms wel, soms niet
Rita De Smedt: “Soms wordt maar een deel van de borst weggenomen. In dat geval kun je, nadat je wonden genezen zijn, een gewone beha dragen met een deelprothese in. Anderzijds blijft het ook dan wel ‘veiliger’ om een prothesebeha te dragen. Die is namelijk hoger opgesneden onder de arm en in het decolleté, waardoor de prothese altijd mooi op zijn plaats blijft zitten, wat bij een gewone beha altijd een risico is. Wat je eventueel ook kunt doen, is in de lingeriespeciaalzaak een hoesje laten naaien in je gewone beha en de prothese daarin schuiven.”

Vraag: Welke beha draag je na chemo/bestraling?
Antwoord: een postoperatieve beha

Rita De Smedt: “Na bestraling of chemotherapie draag je best een postoperatieve beha. Als je een gevoelige huid of allergieën hebt, is dan een postoperatieve antibacteriële beha aangewezen, die is uitgevoerd in een speciale antibacteriële stof. Voor extra gevoelige huidjes en bij ernstig littekenweefsel is dan weer een postoperatieve beha aangewezen die binnenin afgewerkt is met microvezel en die volledig naadloos is, zodat hij nergens pijn kan doen of knellen."

 

Pink Ribbon Magazine 2014
Door Sarina Wijnen - Met dank aan Rita De Smedt, commercieel directeur van lingeriemerk Anita

 

Wil je graag meer te weten komen over borstkanker?
Bezoek dan onze pagina 'Over borstkanker'.