Nieuwe borst, nieuwe tepel?

Wat is tepelpigmentatie? Waarvoor dient het? En wordt de behandeling terugbetaald? Voor vrouwen die net een borstreconstructie hebben ondergaan kan een tepelpigmentatiebehandeling interessant zijn. We vroegen aan Karen wat het precies is en hoe het in zijn werk gaat. 

Karen is verpleegkundige die gepassioneerd is door het pigmenteren, en specialiseert zich in dermatopigmentatie. Ze heeft haar eigen praktijk opgericht in Gent, genaamd Dermatopigmentatie.

Alle vrouwen die een reconstructieve ingreep hebben ondergaan, geeft Karen een duwtje in de rug door 10% korting te geven op een tepelpigmentatiebehandeling. Je vindt de kortingsbon onderaan de Q&A. 

1498376163167.jpeg

Q: Wat is een tepelpigmentatie?

A: Het is een medische, of esthetische tepeltatoeage, waarbij het tepelhof en de tepel ingekleurd worden. Met een steriele naald worden pigmenten aangebracht net onder het huidoppervlak. 

Na een borstreconstructie zal de arts op vraag ook de tepel reconstrueren. De tepel is op dat moment huidskleurig. Er zijn ook veel vrouwen waarbij een stuk pigment van de tepel ontbreekt of waarbij de beide tepels een verschillende kleur hebben.

 

areola-Maarten--Betty-300x225.jpg

- Foto van een gereconstrueerde borst (rechts) 

 

Q: Waarom zou ik ervoor kiezen?

A: Na een reconstructieve ingreep is de volgende stap vaak tepeltatoeage.

Het pigmenteren van de tepel is een heel belangrijke stap in het verwerkings- en aanvaardingsproces. Niet alleen visueel, maar ook emotioneel.

Het plaatsen van een tepeltatoeage als medische tatoeage, kan diverse redenen hebben. De hoofdreden is het ontbreken van de natuurlijke pigmentatie op het tepelhof.

Het uiteindelijke doel van alle medische tatoeagebehandelingen is om de uiterlijke kwaliteit van het leven te verbeteren.

 

Q: Wie komt ervoor in aanmerking?

A: Mensen bij wie borstkanker werd vastgesteld en een reconstructieve ingreep hebben ondergaan. Ook vrouwen die hun eigen tepelkleur te licht vinden of littekens hebben in het tepelhof of een bestaande assymetrie willen camoufleren.

Gedeeltelijke terugbetaling is enkel mogelijk wanneer het over borstreconstructie gaat na borstkanker of preventieve reconstructie.

 

Q: Zijn er varianten in tepelpigmentatie?

A: Er bestaan verschillende technieken van zowel borstreconstructie, als van een tepeltatoeage (de prijs voor beide technieken is hetzelfde):

 • Tepeltatoeage met creatie van de tepel zelf (wanneer deze niet chirurgisch gemaakt werd) 3D/6D
 • Tepeltatoeage op de tepelreconstructie zelf

Het doel is om een zo realistisch mogelijk resultaat te verkrijgen, waarbij de geplaatste tepelpigmentatie bijna niet te onderscheiden is van de echte.

 

unilaterale borstreconstructie.png

Foto van een unilaterale borstreconstructie met tepelrecontstructie (genezen resultaat) 

 

Q: Hoe gaat het precies in zijn werk?

A:

 1. Samen wordt de gewenste kleur/vorm gekozen die het dichtst aansluit bij uw natuurlijke tepelkleur, bij een bilaterale reconstructie wordt er gekozen aan de hand van foto’s. Hierbij wordt rekening gehouden met de grootte en huidskleur van de borsten.
 2. Dankzij 3D/6D techniek kan er met verschillende kleuren gewerkt worden om accenten en schaduwen te creëren en zo de natuurlijke tepel en tepelhof zoveel mogelijk na te bootsen.
 3. Het pigmenteren van de borst duurt 30 minuten per borst. De totale behandeling inclusief intake-gesprek kan tot 1,5 uur duren.
 4. In het geval van een unilaterale reconstructie (1 tepel), is het mogelijk om beide tepels te pigmenteren zodat het verschil nauwelijks zichbtaar is.
 5. In de meeste gevallen volstaat 1 behandeling, in sommige gevallen is een touch-up nodig, deze is volledig gratis binnen de 4 tot 8 weken na uw 1ste behandeling.
 6. Alle naaldjes zijn steriel en wegwerp, de pigmenten zijn conform met de Europese wetgeving. Er zitten geen schadelijke stoffen in (AZO, PAK’s, zware metalen, nikkel, …)

 

Q: Doet het pijn?

A:  Het doet zeker geen pijn, omdat vrouwen door de borstreconstructie en tepelreconstructie minder gevoel hebben in de borst. Bovendien wordt er ook een verdovende zalf gesmeerd (30% lidocaïne), en wordt er gewerkt met een liquide verdoving. Tijdens de behandeling voelt u wat trilling van de machine, er is maximaal een licht oncomfortabel gevoel op het einde van de behandeling. De behandeling wordt uitgevoerd door getrainde verpleegkundigen in een artsenpraktijk.

 

Q: Hoelang duurt het voor de tepel genezen is?

A: Na twee weken zal u een mooi genezen resultaat zien.

 

Q: Is er een speciale verzorging nodig nadien?

A: Er wordt aangeraden om 5 dagen na de ingreep een verzorgende zalf smeren om een goede en mooie wondgenezing te bevorderen. Om de genezing te bespoedigen wordt afgeraden om aan de korstjes te krabben.

Daarnaast mag u de eerste 2 dagen niet intensief sporten. Verder mag u tijdens de eerste week ook niet naar een zwembad, sauna, stoombad, of dergelijke gaan.

Na 2 weken ziet u het uiteindelijke resultaat.

U krijgt alle nazorginstructies en zalfvoorschriften mee naar huis.

 

Q: Kan ik alles doen zoals ervoor?

A: Ja, alles kan net zoals voorheen. Enkel opgelet met monokini zonnebaden, want dan wordt het tepelhof best ingesmeerd met een laagje sunblock om de pigmenten te beschermen tegen directe UV-stralen. Zo zal u de kleur langer behouden.

 

Q: Blijft de kleur van de tepel altijd behouden?

A: Neen, niet altijd. De pigmenten blijven gemiddeld 10 jaar in de huid.

Direct na de behandeling zal de kleur tot 50% donkerder zijn, om dan na 2 weken zijn definitieve kleur te vertonen.

 

Q: wat is de prijs van een tepelpigmentatie?

A: De prijs is afhankelijk van de soort behandeling: 

 • Unilateraal (éénzijdig): 180 euro
 • Bilateraal (tweezijdig): 360 euro 

                                                                           

Q: Wordt de behandeling terugbetaald door de ziekenkas?

A: Sinds 1/11/2016 krijgt u van het RIZIV een terugbetaling (enkel indien arts en ziekenhuis de nieuwe RIZIV-codes hebben ondertekend). Iedereen heeft dus recht op onderstaande terugbetaling:

 • Bij een unilaterale  (éénzijdige) tepeltatoeage krijgt u 97,94 euro terug
 • Bij een bilaterale (dubbelzijdige) tepeltatoeage krijgt u 195,88 euro terug

Patiënten met een aanvullende verzekering, kunnen een extra terugbetaling aanvragen bij hun verzekeringsmaatschappij.

 

Heb je nog vragen over dermopigmentatie, stuur een mailtje naar karen@dermatopigmentatie.be

Of surf naar www.dermatopigmentatie.be

 

Heb je deze behandeling al ondergaan, en wil je hierover getuigen dan kan je mailen naar: info@pink-ribbon.be

 

Bon tepelpigmentatie.jpg