Borstreconstructie: ja of nee?

Soms wordt meteen bij het bespreken van de borstamputatie al reconstructie overwogen. Soms ben je er pas veel later (of nooit) aan toe. Om je mee te helpen beslissen: de mogelijkheden die je kunt overwegen.

1. Onmiddellijke (primaire) borstreconstructie = wanneer je de reconstructie meteen laat doen bij de operatie van je borst

➜ Voordeel: het is goedkoper, je moet maar één operatie ondergaan. Je hoeft ook niet de confrontatie van een leven zonder borst aan te gaan.

➜ Nadeel: je hebt weinig tijd om erover na te denken, hoogstens twee weken, want vaak is een borstamputatie dringend. Je zit in een emotionele mallemolen, waardoor je weinig tijd hebt om nuchter na te denken en vaak een minder realistische kijk hebt op je nieuwe borst, waardoor de teleurstelling achteraf groter kan zijn.

2.  Latere (secundaire) reconstructie = wanneer je pas later voor een nieuwe borst kiest.

➜ Voordeel: meestal heb je dan een meer realistische kijk op de reconstructie, je weet dat je ‘je eigen borst’ niet terug zult krijgen. Je geeft jezelf meer tijd om elke fase te verwerken.

➜ Nadeel: je moet een tweede zware operatie ondergaan, met bijbehorende kosten. Je hebt gedurende een aantal maanden/jaren om te gaan met een leven zonder borst.

3. Een reconstructie met eigen weefsel = je borst wordt gemaakt uit je eigen weefsel, huid en vet, meestal van je buik, maar eventueel ook van je rug, billen, de binnenkant van je dijen...

➜ Voordeel: je krijgt een borst die warm, zacht en eigen aanvoelt.

➜ Nadeel: het is een lange operatie (van 4 tot 6 uur), die in fasen verloopt. Zes maanden na de eerste reconstructie wordt de vorm van de borst aangepast, zodat die zoveel mogelijk lijkt op de eigen borst en wordt de tepel geplaatst. Zo’n drie maanden daarna wordt het tepelhof getatoeëerd (tepelpigmentatie), met nog een maand daarna de kleine nacorrecties.

Let op: Rook je of maak je makkelijk klontertjes aan, kom je niet in aanmerking. Er bestaat dan immers een kleine kans op tromboses.

4. Een reconstructie met implantaten = je borst wordt nagemaakt met implantaten van (vaste) silicone.

➜ Voordeel: zo’n operatie kan relatief eenvoudig zijn en duurt 1,5 uur. Toch hangt alles van jouw persoonlijke situatie af, soms wordt gekozen voor een combinatie van eigen weefsel en implantaten. Ook bij implantaten kunnen soms nacorrecties worden toegepast, bijvoorbeeld de tepelreconstructie.

➜ Nadeel: het blijft lichaamsvreemd materiaal, elk lichaam kan er anders op reageren. De kans op infecties en verplaatsing van prothese bestaat. Er kan ook kapselvorming optreden, waardoor een nieuw implantaat moet worden gestoken.

Wat kost een reconstructie?

Informeer je goed bij:

✘ je ziekenhuis: vraag je dokter het hele kostenplaatje te schetsen, inclusies eventuele tweede operatie of opvolging (zoals tepelpigmentatie), zodat je een zicht hebt op de volledige som. Let op de extra kosten: erelonen of esthetische supplementen. Vraag duidelijk aan je arts of hij de tarieven respecteert of supplementen vraagt.

✘ je ziekenfonds: het betaalt een groot stuk van de operatie en een stuk van de eigenweefselreconstructie terug.

✘ je verzekeraar: veel van de supplementen worden terugbetaald door de hospitalisatieverzekering.

✘ de sociale dienst van je ziekenhuis: heb je geen verzekering en kun je de kosten van de operaties niet betalen, dan wordt daar samen met je gezocht naar de beste oplossing.

 

 

Wil je graag meer te weten komen over borstkanker?
Bezoek dan onze pagina 'Over borstkanker'.