Liesbeth Leemans' brief aan Karen: Karen, zonder het te beseffen ben je mijn inspiratie, mijn muze.

Liesbeth Leemans is verpleegkundige en case manager binnen de onderzoeksgroep ‘kanker en zwangerschapin UZ Leuven. Hierdoor is ze heel erg betrokken bij borstkanker bij jonge vrouwen. Ze begeleidt hen doorheen het volledige traject van de behandeling. Ook nadien houdt ze contact omdat er na de ‘acute’ periode nog een moeilijke tijd aanbreekt.

Twee jaar geleden volgde ze een opleiding massage omdat ze op zoek was naar iets wat deze momenten nog betekenisvoller kon maken. Sinds vorig jaar geeft ze herbalanceringsmassage, een streelzachte massage op maat voor tijdens of na een kankerbehandeling. Het brengt een moment van rust en laat kankerpatiënten terug in verbinding komen met zichzelf.

Heel wat van de verhalen uit het ziekenhuis of daarbuiten, schrijft ze neer in een blog. Zo kan ze haar hoofd leegmaken na de emotionele momenten. Met haar verhalen hoopt ze om mensen te raken. Niet om medelijden op te wekken, of aan voyeursime te doen, maar om mensen te verbinden.

Na haar getuigenis schrijft ze nu een reeks van brieven aan vrouwen met borstkanker die ze leerde kennen via de onderzoeksgroep ‘kanker en zwangerschap’, hier de eerste van haar brieven.

Brief aan Karen

Lieve Karen,

Ik weet nog perfect waar ik je voor het eerste ontmoette. Nog maar net gestart in mijn nieuwe functie, ging ik met een klein hartje het gesprekslokaal binnen. Ik zag een knappe vrouw met een lieve uitstraling…maar ook met een sjaaltje op het hoofd en een bollend buikje. Je was mijn eerste confrontatie met Kanker en Zwangerschap.

De maanden nadien kwam ik vaak bij je langs toen de chemo de kankercellen in jouw borst trachtte te bestrijden. Elke keer opnieuw was je omringd door warme mensen: je lieve echtgenoot, je zussen, vriendinnen,… Je liet me steeds meer toe in jou hoofd, jouw leven. Ik kwam een paar keer bij je thuis en voelde ook daar zoveel warmte. Toen werd je prachtige zoon, jouw derde kind, geboren…kerngezond! Veel tijd om onbezorgd te genieten had je niet, want een paar dagen na de bevalling kondigde de volgende chemosessie zich opnieuw aan. Maar je droeg het moedig, je vechtlust was niet te evenaren. Ook toen je wist dat je uitzaaiingen had in je wervelkolom, bleef je vooruit kijken…naar wat voor moois het leven voor jou en je prachtige gezin in petto heeft.

Karen, zonder het te beseffen ben je mijn inspiratie, mijn muze. Geen enkele opleiding kan omvatten wat jij me de afgelopen 4 jaar geleerd hebt. Ik was uiteraard al geconfronteerd met kanker, maar iemand met kanker professioneel begeleiden was nieuw voor mij. Mijn grote dosis empathie had ik al op zak, maar het voelen van wat iemand met kanker nodig heeft, dat leer jij me steeds opnieuw…door me zo dicht bij jou te laten komen. Tussen de drukte en het lawaai op het oncologisch dagcentrum door, maken we een kleine veilige ruimte en praten we over jouw ziekte. We halen herinneringen op omdat we het pad van in het prille begin samen hebben afgelegd. We lachen met de gekke fratsen van onze kinderen. Je vertelt me welke plannen je maakt, wat je moeilijk vindt, waar je deugd van hebt,… We lachen vaak, maar soms zie ik je ogen vochtig worden. Dan maken we het even stil, neem ik je hand vast en fluister ik dat ik bij je blijf…wat er ook gebeurt. Dat dit meer dan een professionele relatie is, wil ik niet ontkennen.

Een jaar geleden was jij ook mijn reden om te starten met massages bij mensen met kanker. Onze momenten samen waren heel intens, maar ik wou nog meer doen. Sindsdien heb je om de 3 weken een afspraak met mij voor een deugddoende massage. Het is geen ‘formele’ afspraak…het is mijn onuitgesproken belofte aan jou. Het is voor jou een rustmomentje in alle drukte. Het lawaai en het felle licht op de afdeling, verdwijnen even helemaal naar de achtergrond…enkel jij, ik en zachte aanrakingen. Er is al zo veel om je zorgen over te maken, dus is het fijn om te weten dat deze massage helemaal aangepast is aan jouw situatie. Ik voel hoe de gedachten in je hoofd even stilvallen en zie dat je in het ‘hier en nu’ bent. Hoe zeldzaam zijn die momenten bij wie een strijd tegen kanker voert?

Tot over 3 weken, lieve Karen!

Volg zeker onze Facebookpagina om de volgende brieven niet te missen. 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.