Getuigenis Marie-Paule (69), ex-borstkankerpatiënte en oprichtster van La Vie-là: “We wilden een plek creëren waar patiënten zich thuis voelen.”

Marie-Paule Meert overwon zelf borstkanker. Ze sprak met haar behandelende arts, dokter Schillings van het ziekenhuis Saint Pierre ziekenhuis in Ottignies, vaak over het gebrek aan fysieke en mentale ondersteuning van patiënten buiten de medische verzorging van het ziekenhuis.

Zo groeide bij dokter Schillings en Marie-Paule het idee om een plek te creëren waar kankerpatiënten die ondersteuning wel krijgen. Al hadden ze in 2013 niet veel middelen, La Vie-là, het zorghuis in Ottignies, is ondertussen uitgegroeid tot een echt rustpunt voor 950 patiënten.

Marie-Paule Meert: “Ik was zelf borstkankerpatiënte en had een heel goed contact met mijn arts, dokter Schillings. We hadden het er vaak over dat het niet normaal is dat van het moment je de borstkliniek buiten stapt je er weer helemaal alleen voor staat. Daarom vroeg ze me of ik, samen met enkele andere patiënten, bereid was om als klankbord te fungeren. Ik wou dat graag doen, want ik had, samen met Caroline Everard, een vriendin van me in dezelfde situatie, ook ideeën op dat vlak. We wilden een plek creëren waar kankerpatiënten terecht kunnen voor alle zorg die ze nodig hebben, naast de medische behandeling.

We begonnen dus met een groepje gelijkgestemden die samen zo’n plek wilden creëren. Dokter Schillings lobbyde bij het ziekenhuis al maanden om ergens een lokaaltje te krijgen waar wij onze ideeën konden uitwerken. Maar wegens plaatsgebrek was dat helaas niet mogelijk. Het ziekenhuis verhuurde in de omgeving wel enkele zorgvilla’s, dus leek het ons een goed idee om ook zo’n villa te huren. Op dat moment waren er echter geen vrijstaande villa’s. Het ziekenhuis beloofde ons dat als er ergens in de buurt een huisje te huur stond, de kliniek dit voor ons wou huren. Diezelfde avond stapte dokter Schillings het ziekenhuis buiten en zag ze aan het raam van dit huis een bordje ‘A louer’.

Ons zorghuis is dus ook echt een huis waar vroeger gewoon een gezin in leefde, wat het extra speciaal maakt. We wilden hier een plek creëren waar patiënten zonder drempelvrees durven binnenstappen, waar ze zich thuis voelen. La Vie-là moest een frisse, hedendaagse plek worden. Een plek waar de mensen die er langskomen au sérieux genomen worden en er ook professionele hulp krijgen. We spreken nu juni 2013.

Op 2 september 2013 zijn we opengegaan. We hadden dus maar twee maanden om het huis in orde te krijgen. We zijn begonnen zonder financiële middelen en zijn er gewoon ingevlogen. Creatief zijn was de boodschap. De eerste meubels betaalden we zelfs uit onze eigen zak.

De volgende stap was onze zoektocht naar goede vrijwilligers, want we hadden geen budget. Maar die vrijwilligers moesten natuurlijk wel weten waar ze mee bezig zijn en een opleiding gevolgd hebben die relevant was voor de job.

In het begin hadden we schrik dat niemand hier zou willen langskomen. Maar het is ons toch zeer snel – amper enkele weken - gelukt om uit te groeien tot een steunpunt voor patiënten, een plek waar ze kunnen bijtanken, psychisch en esthetisch verzorgd worden en waar ze ondersteuning krijgen of waar ze gewoon een babbeltje kunnen slaan met mensen in dezelfde situatie als zij. We hebben nu een team van 85 personen van zowel artsen, psychologen, kinesitherapeuten, therapeuten, kunstenaars, … Een erg polyvalent team dus.  

De patiënten kunnen hier terecht wanneer ze daar zelf nood aan hebben. Daarom is hier altijd een team van twee personen aanwezig voor het onthaal. Onze onthaalvrijwilligers hebben een opleiding gevolgd en staan in voor de deugddoende gesprekken met mensen die hier even binnenspringen om wat ‘bij te tanken’. 

We willen geen krukken zijn voor de mensen, we willen niet enkel een troost zijn. We willen mensen met kanker hulpmiddelen aanreiken om de moeilijke periode door te komen en hen weerbaarder maken. We willen hen tonen dat ze het zelf kunnen, dat de aanzet tot genezing in hen zelf zit, maar dat ze het wel zelf moeten aanwakkeren. Daarom kunnen patiënten heel wat verschillende therapieën volgen bij ons. Wat we erg belangrijk vinden is dat die therapieën wetenschappelijk onderbouwd zijn. Zo kunnen we aantonen dat de middelen die we aanreiken ook echt een positief effect hebben.

Dat ons werk gewaardeerd wordt, bewijst het aantal mensen dat hier langskomt, ondertussen zijn dat er al meer dan 950. Het succes hebben we wellicht ook te danken aan het uitgebreid gamma zorgactiviteiten die we onze bezoekers bieden. We proberen bij La Vie-là een zo volledig mogelijk pakket aan diensten te voorzien. Zo kunnen patiënten hier terecht voor zowel massages, een kappersbeurt, psychologische hulp en heel wat creatieve ateliers.

Niet enkel mensen met kanker, die middenin een behandeling zitten, kunnen bij ons terecht. Ook de familieleden. In het bijzonder de kinderen en partners. En ook mensen die de volledige behandeling doorlopen hebben, kunnen tot zeker een jaar later terecht bij ons. Want ook die periode is nog lastig: je moet opboksen tegen vooroordelen en na de behandeling volgt nog de emotionele en fysieke nasleep van de ziekte.

Doordat de patiënten hier vaak een lange tijd komen, bouwen we dus echt wel een band met hen op. Samen hebben we dan ook al heel wat verwezenlijkt. Een van die verwezenlijkingen van La Vie-là waar ik enorm fier op ben, is ons concert dat we begin 2017 voor het eerst organiseerden. Een concert met topmuzikanten uit onder andere “Belgium’s Got Talent” en “The Voice”. Zij waren zelf naar ons gestapt met de vraag of ze iets voor ons konden doen. Uiteraard leek het ons meteen een goed idee om een optreden in elkaar te boksen. Een aantal patiënten dat zelf in een koor zingt, wierp zich meteen op om mee te werken aan het optreden. Zo hadden we al snel een project. We maakten er een topconcert van, hier bij ons in het cultureel centrum. De verkoop ging zelfs zo goed dat we een tweede concert konden geven. Zulke projecten zijn een soort therapie op zich: er moet samengekomen en gerepeteerd worden, je krijgt de kick van het optreden zelf. Daarom besloten we om eind 2018 opnieuw een concert te organiseren.

Wat de toekomst ons nog zal brengen? Verder doen zoals we bezig zijn in de eerste plaats. Daarnaast willen we onze expertise verder uitbreiden. Daartoe willen we in de toekomst onze medewerkers nog meer opleiden om zo een tankpunt te blijven voor mensen met kanker en hen te blijven bijstaan waar nodig.”

Meer info over La Vie-là vind je hier: https://www.lavielaottignies.org/

Voor meer info over zorghuizen zoals La Vie-là kan je hier terecht: http://majinfoundation.org/  

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.