8 fabels over borstkanker

Soms hoor je dingen over borstkanker dat je denkt: is dat nu waar of niet? Daarom 8 fabels op een rijtje...

 1. Aan borstkanker ga je altijd dood - Hoewel vrouwen inderdaad kunnen sterven aan borstkanker, overleven veel vrouwen de ziekte: de kans dat een vrouw na tien jaar nog in leven is, is in Nederland bijvoorbeeld ruim 70% en de kans om na vijf jaar nog in leven te zijn, is ongeveer 85%.
   
 2. Van stress kan je borstkanker krijgen - Er is en wordt veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en het ontstaan van kanker. Hieruit is tot nu toe geen verband gebleken.
   
 3. Grote borsten verhogen het risico - Dit is niet waar. De grootte van de borsten heeft geen invloed op de kans op het ontwikkelen van borstkanker.
   
 4. Je kan borstkanker krijgen van deodorant - Van deodorant krijg je geen nare, vieze geurtjes en je krijgt er ook geen borstkanker van. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt geen verband tussen deze twee.
   
 5. Extra vitamines kunnen het voorkomen - Er is onvoldoende bewijs om het gebruik van voedings- of vitaminesupplementen aan te bevelen om de kans op kanker te verkleinen.
   
 6. Het dragen van beugelbeha's vergroot de kans - Met of zonder beugels: een beha kan geen kwaad. Het dragen leidt niet tot het ontstaan van borstkanker.
   
 7. Borstzelfonderzoek verkleint de kans op borstkanker - Het is belangrijk om te weten dat je borstkanker niet eerder ontdekt door het doen van maandelijks zelfonderzoek. Ook kan je borstkanker er niet mee voorkomen. Om je lichaam goed te leren kennen kan borstzelfonderzoek echter geen kwaad.
   
 8. Borstkanker is altijd erfelijk - Ondanks wat veel mensen denken, speelt erfelijkheid bij niet meer dan 10% van de vrouwen met borstkanker een rol.

 

Lees de 8 feiten over borstkanker