4 heerlijke bananenrecepten voor de Warmste Week

Barstensvol banaan

Bananen bevatten een hoge dosis antikankerverwekkende stoffen zoals vitamine A, vitamine C en vezels. Maar bovenal zijn ze lekker en multi-inzetbaar in de keuken. Ga aan de slag met deze 4 recepten barstensvol banaan. En organiseer een actie voor de Warmste Week!

 

Maak jij een heerlijke bananentaart of –muffin, en wil je mee de strijd aangaan tegen borstkanker? Dan kan je jouw zelfbereide gerecht verkopen ten voordele van Pink Ribbon tijdens de Warmste Week van Studio Brussel. Heb je geen recept of inspiratie? Geen probleem! Volg ons op Facebook en je krijgt een leuk recept van onze boezemvriendinnen.

 

Ten voordele van Pink Ribbon wordt momenteel de Papillon-banaan verkocht. Die is geteeld in de vruchtbare vulkanische gronden van Zuid-Guatemala. De vulkaanruggen die de plantages omringen creëren er een microklimaat waardoor de banaan het jaar rond dezelfde kwaliteit heeft.

 

De reis van deze banaan is zo’n achttien dagen korter dan de gemiddelde tocht die een banaan aflegt tot ze in de winkel ligt. Hierdoor kunnen de Papillon-bananen later geoogst worden en dus langer rijpen aan de boom. En dat proef je: ze zijn zoeter en voller van smaak. Daarnaast is het vel van de banaan ook dunner en bevat ze meer vruchtvlees dan andere bananen.

 

De Papillon-producent zet zich niet alleen in tegen borstkanker, maar geeft ook om de mensen die zich ontfermen over de plantages door scholen, ziekenhuizen en andere sociale projecten op te richten in Guatemala zelf. Een kilo Papillon-bananen kost 1,99 euro bij Carrefour. Daarvan gaat 1 euro naar Pink Ribbon.

 

Lees hier meer over de Papillon-banaan voor Pink Ribbon

 

Bananenpancakes

Schermafbeelding 2017-11-21 om 11.59.58.png

Nodig

  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • olie
  • 150 g skyr (IJslandse yoghurt, soort van hangop, eventueel te vervangen door Griekse yoghurt)
  • 4 el agavesiroop
  • een scheutje rodebietensap
  • 1 vanillestokje

Doen

  1. Plet de banaan met een vork in een kom.
  2. Klop in een andere kom de eieren los met een vork.
  3. Meng eieren en banaan tot een vloeibaar deeg.
  4. Bak in een pan met een beetje olie pancakes van het deeg. Voor mooi ronde exemplaren kun je een metalen ring in de pan zetten en het deeg daarin gieten.
  5. Snijd het vanillestokje doormidden en haal met een mesje de zaadjes eruit.
  6. Meng skyr, siroop, rodebietensap en vanillezaadjes voor de saus.
  7. Serveer de pancakes met de saus.

 

Banaan-cacaopasta

Schermafbeelding 2017-11-21 om 11.59.15.png

Nodig

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 banaan
  • 15 g cacaopoeder
  • 60 ml amandelmelk
  • 2 el honing
  • vanillestokje
  • handje gojibessen

Doen

  1. Schil de banaan en de avocado’s en haal de pit uit die laatste.
  2. Snijd het vanillestokje doormidden en haal er met een mesje de zaadjes uit, die gaan mee in de mousse.
  3. Mix alle ingrediënten in een blender, voeg er amandelmelk bij naargelang de gewenste vloeibaarheid.
  4. Strooi er een paar gojibessen overheen.

 

Bananenkoekjes

Schermafbeelding 2017-11-21 om 11.59.42.png

Nodig

  • 2 bananen
  • 100 g havervlokken
  • 25 g geraspte kokosnoot
  • 40 g gojibessen
  • voor de versiering
  • 3 el geraspte kokosnoot
  • 1 ½ tl rodebietensap

Doen

  1. Plet de bananen met een vork in een kom.
  2. Meng er havervlokken, kokosnoot en gojibessen doorheen.
  3. Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier toefjes van het bananendeeg, ongeveer 2 eetlepels per stuk.
  4. Bak de hoopjes 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
  5. Meng voor de versiering geraspte kokosnoot met rodebietensap en druk dit op de afgekoelde koekjes.

 

Banaan-skyrcake

Schermafbeelding 2017-11-21 om 12.00.14.png

Nodig

  • 120 g gedroogde dadels zonder pit
  • 40 g geraspte kokosnoot
  • 50 g amandelen
  • 40 g walnoten
  • 500 g skyr
  • 1 banaan
  • een scheutje rodebietensap
  • 3 blaadjes gelatine
  • 4 el amandelmelk
  • 150 g blauwe bessen

Doen

  1. Bekleed een ronde springvorm met bakpapier.
  2. Maal dadels, kokosnoot en noten in een keukenrobot. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zet de vorm in de koelkast.
  3. Week de gelatine 5 minuten in ijskoud water.
  4. Plet de banaan in een kom. Doe er skyr en rodebietensap bij en meng alles tot een geheel.
  5. Verwarm de amandelmelk op een laag vuur in een klein potje. Knijp de gelatine uit en roer die bij de warme melk tot ze gesmolten is.
  6. Klop de melk met gelatine bij de skyr.
  7. Spatel er dan de blauwe bessen doorheen.
  8. Giet het mengsel in de vorm met de bodem en laat volledig opstijven in de koelkast.
  9. Ontvorm de taart en strooi er een handvol bevroren blauwe bessen overheen.

 

(Recepten & productie Erik Vernieuwe Foto’s Kris De Smedt)

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.